Tamassy Klara OKNapjainkban korosztálytól függetlenül gyakori érintettséget és problémát jelent a túlzott gyomorsav-termelődés, ami összefüggésbe hozható életvitelhez kapcsolódó sajátosságokkal, a mozgás hiányával, a helytelen és mértéktelen táplálkozással, az elhízással és az egyén genetikai hátterével. Sokrétű kérdéskör, melyet dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus szakorvossal boncolgatunk.

- Köszönjük szépen, hogy ismét elfogadta felkérésünket és segít mélyebben megismerkedni a témával. Ha megengedi indítsuk beszélgetésünket az alapvető tények azonosításával. Mi pontosan a gyomorsav és milyen funkciót lát el az emésztés folyamatában?
- A sav, - ami sósav - a gyomor speciális sejtjeiben képződik és a pepszin nevű emésztőenzimmel együtt a táplálék, elsősorban a fehérjék emésztéséhez szükséges folyamat során használja fel szervezetünk.

gyomorsav 1Minél ízletesebb az étel, annál kínzóbbak a következmények: a mellcsont mögött égő érzés keletkezik, és a sav elrontja a kellemes utóízt. Sok ember ismeri ezeket a tüneteket - gyakran azonban rosszul!
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: Informed

gyomorsav 3

A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása. A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól. A gyomorszáj, vagyis a gyomor nyílása a nyelőcső felé záróizommal rendelkezik. Ez a záróizom gondoskodik róla, hogy a gyomor által megemésztett táplálék és a gyomorsav ne juthasson vissza a nyelőcsőbe.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: WEBBeteg

gyomorrontas 03A gyomorsav túlzott termelődése komoly károkat okoz az emésztőrendszerben és számos kellemetlen tünethez is vezet. Az ilyen jellegű problémák hátterében nemegyszer a helicobacter pylori baktérium áll, amire égő érzés, étvágytalanság, hányinger, hányás, vérzés hívhatja fel a figyelmet. Jelenléte ma már otthoni gyorsteszttel is kimutatható.
A video itt tekinthető meg!
Forrás: Videoklinika

Facebook oldalunk

Patikánk itt található